Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- sól czosnkowa
- ½ szkl masła
- łyżeczka sproszkowanej papryki
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 szkl kwaśnej śmietany
- ½ szkl sherry
- 250 g pieczarek w zalewie
- szczypta pieprzu
Sposób wykonania:
Piersi z kurczaka włożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
Posypać je solą czosnkową i nasmarować masłem wymieszanym z sokiem z cytryny i papryką.
Przykryć je folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 30 minut.
W trakcie smarować pozostałym masłem z przyprawami.
Po tym czasie zalać kurczaka śmietaną wymieszaną z sherry, posiekanymi pieczarkami, doprawioną pieprzem.
Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać jeszcze 15 minut.