Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z naleśników

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 3 dag cukru
  • 3 jajka
  • 2 szkl. mleka
  • 3 dag masła
  • szczypta soli
  • łyżeczką startej skórki z cytryny
  • masło
  • powidła

    Sposób wykonania:
    Mąkę, drożdże, cukier, jajka, sól, skórkę z cytryny oraz mleko zmiksować ze sobą na gładkie ciasto, które odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
    Po tym czasie usmażyć z ciasta naleśniki na rozgrzanym maśle.
    Po usmażeniu każdy posmarować powidłami i ułożyć w naczyniu żaroodpornym jeden na drugim.
    Wystawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 20 minut.
    Przed podaniem polać śmietanką ubitą z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *