ciasto:
- ½ kostki masła
- 1 ¾ szkl; mąki pszennej
- 6 jajek
- łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz
- cukier puder
krem:
- 2 szkl. śmietanki
- 1 szkl. pokrojonych brzoskwiń
- zagęstnik
- łyżeczka cukru pudru
Sposób wykonania:
Masło wrzucić do 1 szklanki zagotowanej wody po czym energicznie mieszając dodać mąkę.
Mieszając trzymać na małym ogniu (około 10minut) aż całość zgęstnieje.
Po tym czasie przełożyć do makutry i gdy trochę ostygnie dodać proszek do pieczenia oraz jajka.
Całość dokładnie wymieszać aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni i piec około 30 minut.
W między czasie śmietankę ubić z dodatkiem cukru pod koniec dodając zagęstnik.
Następnie pokroić brzoskwinie i dodać je do ubitej śmietany.
Całość delikatnie wymieszać i przełożyć kremem upieczone ptysie.