Składniki:
- 2 szkl gotowanej zupy-kremu z pieczarek
- 1 ½ szkl mleka
- ½ szkl posiekanej cebuli
- łyżka musztardy
- 80 dag kiszonej kapusty
- 20 dag suchego makaronu
- 70 dag swojskiej kiełbasy
- 2 szkl startego żółtego sera
- ¾ szkl suchego zmielonego razowego chleba
- 2 łyżki masła
Sposób wykonania:
Kapustę rozłożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
Na kapuście rozłożyć warstwę makaronu.
Następnie mleko wymieszać z zupą, musztardą i posiekaną cebulą.
Mieszanką zalać zapiekankę.
Na wierzchu ułożyć pokrojoną na kawałki kiełbasę oraz starty ser.
Posypać chlebem roztartym z masłem.
Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około godziny.