Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z dyni z rodzynkami

Składniki:

  • 70 dag dyni
  • 5 dag mąki pszennej
  • 5 dag cukru
  • 3 jajka
  • 2 dag masła
  • 50 ml śmietany
  • 4 dag rodzynków
  • 2 kawałki skórki z cytryny
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • szczypta białego pieprzu
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Obraną dynię pokroić w kostkę i gotować około 10 minut w osolonym wrzątku.
    Po tym czasie ja odcedzić i przesmażyć na maśle.
    W między czasie mąkę wymieszać z jajkami, cukrem oraz śmietaną po czym dodać dynię i całość wymieszać.
    Doprawić do smaku pieprzem oraz gałką muszkatołową i wrzucić jeszcze namoczone rodzynki oraz posiekaną skórkę cytrynową.
    Przelać ciasto do naczynia żaroodpornego, który wstawić do brytfanny z wodą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *