Składniki:
- 70 dag dyni
- 5 dag mąki pszennej
- 5 dag cukru
- 3 jajka
- 2 dag masła
- 50 ml śmietany
- 4 dag rodzynków
- 2 kawałki skórki z cytryny
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- szczypta białego pieprzu
- sól
Sposób wykonania:
- Obraną dynię pokroić w kostkę i gotować około 10 minut w osolonym wrzątku.
Po tym czasie ja odcedzić i przesmażyć na maśle.
W między czasie mąkę wymieszać z jajkami, cukrem oraz śmietaną po czym dodać dynię i całość wymieszać.
Doprawić do smaku pieprzem oraz gałką muszkatołową i wrzucić jeszcze namoczone rodzynki oraz posiekaną skórkę cytrynową.
Przelać ciasto do naczynia żaroodpornego, który wstawić do brytfanny z wodą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 40 minut.