Składniki:
- makaron świderki – 1 op.
- por – 1 szt.
- cebula – 1 szt.
- czosnek – 2
- wędlina – 10 dag
- pieczarki – 40 dag
- żółty ser – 25 dag
- vegetta, pieprz, curry, troszkę śmietany 30 %, oliwa z oliwek, zielenina typu: koperek, natka pietruszki. wszystko wg uznania.
Sposób przyrządzenia:
Makaron gotujemy w wodzie w/g przepisu, Cebulkę, pora, dusimy na oliwie tak aby sie zeszkliło. Dodajemy czosnek z praski. Następnie kroimy wędlinę w kosteczkę i pieczarki. Wszystko razem łączymy w garnku i dusimy jeszcze chwilkę. Przekładamy do posmarowanego masłem naczynia szklanego . W miseczce mieszamy kilka łyżek śmietany i starty ser. Polewamy całość. Posypujemy zieleniną. (koperek, pietruszka) Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na chwilkę, tak aby stopił się serek.
Przepis nadesłany na Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Agnieszka Wróblewska