Składniki:
- 8 jajek ugotowanych koszulkach
- 2 duże cebule
- 30 dkg pieczarek
- 6 łyżek oliwy
- ½ szklanki śmietany
- ½ szklanki startego żółtego sera Gouda
- sól, pieprz do smaku
- ½ szklanki posiekanej zielonej pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać pokroić w piórka, podrumienić na złocisty kolor na oliwie. Pieczarki umyć drobno poszatkować, dodać do cebuli wymieszać, dusić pod przykryciem około 10 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wyłożyć do żaroodpornego naczynia, zrobić wgłębienia i ułożyć przygotowane jajka, oprószyć lekko solą i pieprzem, polać śmietaną i posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec około 10 minut, lekko rumieniąc. Podawać gorące z dodatkiem makaronów i ulubionych surówek.