Składniki:
- 24 żabie udka
- 25 dkg grzybów
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2/3 szklanki białego wina
- 2 żółtka jaj
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Umyte żabie udka zalać mlekiem, odstawić na 1 godzinę, odcedzić, osuszyć. Tak przygotowane udka przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na maśle ( 2 łyżki) na złoty kolor. Grzyby oczyścić, pokroić na plastry, usmażyć na pozostałym maśle, dodać do zrumienionych udek, podlać winem, dodać natkę pietruszki, dusić razem 10 minut. Odstawić z ognia, dodawać powoli ubite żółtka cały czas mieszając aż sos się zagęści. Podawać na gorąco.