Składniki:
- 30 dag makaronu wstążki
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 10 dag wędzonej szynki
- 1 brokuł
- 1 szkl bulionu warzywnego
- ½ szkl startego parmezanu
- 1 op orzeszków piniowych
- ½ łyżeczki pokruszonego czerwonego pieprzu
- sól
Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekany czosnek i cebulę.
Wówczas dodać podzielone na różyczki brokuły, szynkę pokrojoną w paseczki oraz czerwony pieprz.
Całość wymieszać i smażyć kilka minut.
Po tym czasie zalać całość bulionem i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
W między czasie ugotować makaron według opisu na opakowaniu.
Gotowy makaron odcedzić i przełożyć do sosu.
Wymieszać i jeszcze chwilę razem podgrzewać.
Przed podaniem posypać startym parmezanem i zarumienionymi na suchej patelni orzechami.