Składniki:
- 250 g wstążek
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 400 g piersi kurczaka
- 2 łyżki sake
- 125 ml bulionu mięsnego
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 mała puszka pieczarek
- 1 mała puszka zielonego groszku
- ½ puszki pędów bambusa
- ½ szkl. kiełków fasoli
- 3 łyżki sosu sojowego
- pieprz
- przyprawy curry
- 2 łyżki orzeszków cashew
Sposób wykonania;
Makaron ugotować wg. opisu na opakowaniu.
W między czasie obraną cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas wrzucić piersi kurczaka pokrojonego w paski, obsmażyć po czym wlać bulion i dodać papryki pokrojone w kostkę oraz pozostałe warzywa.
Całość wymieszać i trzymać na ogniu ok. 10 min.
Następnie doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem oraz curry.
Makaron odcedzić i połączyć z warzywami.
Przed podaniem posypać jeszcze orzeszkami podsmażonymi na patelni.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P