Składniki:
• 60 dag piersi z indyka
• 1 cytryna
• 1 pomarańcza
• 8 łyżek oliwy
• 30 dag pomidorków koktajlowych
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić (w poprzek włókien) w cienkie i dość długie paski. Jeśli paski są zbyt grube, można je delikatnie rozbić.
Z cytryny i pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać z oliwą, solą i pieprzem.
Do marynaty włożyć mięso, wstawić na ok. 3 godziny do lodówki.
Mięso wyjąć z marynaty, lekko osączyć. Na patyczki szaszłykowe nakłuć mięso przeplatając je i przekładając pomidorkami.
Piec na grillu przez 5-6 minut, przekręcając je w tym czasie kilkakrotnie.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.