Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina zapiekana w sosie beszamelowym z brokułami

Składniki:

    • 70 dag wołowiny krzyżowej z kością
    • liść laurowy
    • ziele angielskie
    • sól, pieprz, przyprawa do wołowiny
    • 20 dag włoszczyzny
    • ½ cebuli
    • 5 dag masła
    • 5 dag mąki
    • 100 ml rosołu
    • 100 ml mleka
    • ¼ cytryny
    • 2 żółtka
    • 150 ml śmietany
    • 8 dag sera żółtego
    • brokuły


    Sposób przyrządzenia:
    Umyć mięso i oddzielić kości. W zimnej wodzie podgotować kości. W momencie, kiedy zaczną się gotować włożyć mięso i przyprawić. Gotować dotąd dopóki mięso będzie miękkie. Kolejno dodać włoszczyznę. Przekroić cebulę na trzy ćwiartki i wrzucić do reszty. SOS: Roztopić masło na patelni, wsypać mąkę, po chwili mleko i zagotować. Wlać żółtka, doprawić solą i sokiem wyciśniętym z cytryny zamieszać. Wlać śmietanę i tarty drobno ser. Delikatnie podgrzać. Wyjąć mięso, pokroić w poprzek włókien i posypać przyprawą do wołowiny. Polać sosem i zapiec w piekarniku. Ugotować brokuły na półtwardo. Na półmisku ułożyć mięso na około brokuły przyozdobić na środku tartym serem żółtym.
    Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez edison

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *