Składniki:
- 70 dag wołowiny krzyżowej z kością
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz, przyprawa do wołowiny
- 20 dag włoszczyzny
- ½ cebuli
- 5 dag masła
- 5 dag mąki
- 100 ml rosołu
- 100 ml mleka
- ¼ cytryny
- 2 żółtka
- 150 ml śmietany
- 8 dag sera żółtego
- brokuły
Sposób przyrządzenia:
Umyć mięso i oddzielić kości. W zimnej wodzie podgotować kości. W momencie, kiedy zaczną się gotować włożyć mięso i przyprawić. Gotować dotąd dopóki mięso będzie miękkie. Kolejno dodać włoszczyznę. Przekroić cebulę na trzy ćwiartki i wrzucić do reszty. SOS: Roztopić masło na patelni, wsypać mąkę, po chwili mleko i zagotować. Wlać żółtka, doprawić solą i sokiem wyciśniętym z cytryny zamieszać. Wlać śmietanę i tarty drobno ser. Delikatnie podgrzać. Wyjąć mięso, pokroić w poprzek włókien i posypać przyprawą do wołowiny. Polać sosem i zapiec w piekarniku. Ugotować brokuły na półtwardo. Na półmisku ułożyć mięso na około brokuły przyozdobić na środku tartym serem żółtym.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez edison