Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijny śledzik Franka

Poszukujesz sprawdzonego przepisu na śledzia? Wypróbuj przepis Franka. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: filetów śledziowych, cebuli, soku z cytryny, ziela angielskiego i liścia laurowego. 
 

Składniki:

  • 5 płatów śledziowych solonych
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 2 cebule
  • 1 pęczek koperku 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • 220 ml oleju rzepakowego 
  • sól
  • pieprz
  • cukier 
 

Sposób wykonania:

  1. Śledzie zalać mlekiem i odstawić na całą noc.
    Następnego dnia je odsączyć i osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić na mniejsze kawałki. 
    Skropić je sokiem z cytryny.
    Obraną cebule pokroić w piórka, które sparzyć wrzątkiem.
    Gdy ostygnie oprószyć ją solą i cukrem.
    Natomiast do oleju dodać rozryte przyprawy.
    Układać śledzie na przemian z cebulą w słoiku, polewając całość olejem z przyprawami.
    Odstawić na około 48 godzin.
    Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *