Poszukujesz sprawdzonego przepisu na śledzia? Wypróbuj przepis Franka. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: filetów śledziowych, cebuli, soku z cytryny, ziela angielskiego i liścia laurowego.
Składniki:
- 5 płatów śledziowych solonych
- 250 ml mleka 3,2%
- 2 cebule
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 ziela angielskie
- 4 liście laurowe
- 220 ml oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
-
Śledzie zalać mlekiem i odstawić na całą noc.Następnego dnia je odsączyć i osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić na mniejsze kawałki.Skropić je sokiem z cytryny.Obraną cebule pokroić w piórka, które sparzyć wrzątkiem.Gdy ostygnie oprószyć ją solą i cukrem.Natomiast do oleju dodać rozryte przyprawy.Układać śledzie na przemian z cebulą w słoiku, polewając całość olejem z przyprawami.Odstawić na około 48 godzin.Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Liczba porcji: 6