I kolejny przepis na pysznego śledzia. Tym razem pomysłu Kingi. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz: filetów śledziowych, cebuli, ogórka kiszonego i koperku.
Składniki:
- 4 filety śledziowe
- 2 ogórki kiszone
- 2 cebule
- 50 ml octu 10%
- 250 ml wody
- pieprz
- ziele angielskie
- 3 liście laurowe
- 1 pęczek koperku
Sposób wykonania:
-
Filety śledziowe namoczyć w wodzie po czym osuszyć je na papierowym ręczniku.Następnie ogórki kiszone pokroić w słupki, obraną cebulę pokroić w piórka.Na filetach ułożyć po kawałku ogórka i cebuli po czym zawinąć je w rulony.Spiąć wykałaczką, aby się nie rozpadły.Wodę i ocet wlać do rondelka.Dodać ziele angielskie, liść laurowy i pieprz.Całość zagotować po czym zdjąć z ognia i ostudzić.Wówczas powstałą marynatą zalać śledzie.Wstawić do lodówki na około 2 dni.Przed podaniem udekorować koperkiem.
Liczba porcji: 6