Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijny karp z grzybami i koperkiem gotowany na parze

Składniki:

  • 1 karp o wadze około 1 kg
  • 10 dkg kapeluszy grzybów leśnych lub pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2/3 szklanki kwaśnej śmietany kremowej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki posiekanego kopru
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Karpia sprawić, wyfiletować, dokładnie umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić. Oczyszczone grzyby pokroić w cienkie plastry, cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i pieczarki, dusić aż odparuje powstający sos, przyprawić. Na sicie garnka do gotowania na parze lub parowarze ułożyć porcje ryby, parować około 15 minut. Pod koniec parowania posypać koperkiem. W międzyczasie na patelni lekko podprażyć mąkę, dodać śmietanę, grzyby z cebulką. Gotować kilka minut. Porcje ryby ostrożnie wyłożyć na tależe, polać sosem i podawać.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *