Poznaj sekret przepysznych przepisów na soczyste szaszłyki. Tym razem przepis na wieprzowe szaszłyki Konrada. Do wykonania przepisu potrzebujesz: wieprzowiny, piwa, czosnku, tymianku i imbiru.
Składniki:
- ½ kg mięsa wieprzowego
- 350 ml jasnego piwa
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 2 cebule
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki estragonu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie pokroić go na mniejsze kawałki.Natomiast do miseczki przelać piwo.Obrany czosnek drobno posiekać i wrzucić do piwa.Cebulę również obrać, posiekać i dodać do piwa.Dodać jeszcze paprykę w proszku, imbir, tymianek oraz estragon.Całość wymieszać i doprawić na koniec solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Wstawić do lodówki pod przykryciem na całą noc.Następnego dnia wyjąć mięso z lodówki.Nadziewać na patyczki od szaszłyków.Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 4