Składniki:
- 2 kg mięsa wieprzowego
- 10 dag słoniny
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżka cukru pudru
- ½ szkl śmietany
- ½ cytryny
- sól
- pieprz
- kilka ziarenek jałowca
Sposób wykonania:
- Do moździerza przełożyć ziarenka jałowca, pieprzu oraz sól.
Całość utrzeć po czym powstałą mieszanka natrzeć dokładnie mięso.
Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie wyjąc mięso z lodówki i owinąć go plastrami słoniny .
Następnie przełożyć go do naczynia żaroodpornego.
Polać całość roztopionym masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Gdy słonina się zarumieni zsunąć ją na bok a mięso posypać cukrem pudrem.
Po upieczeniu do sosu z pieczenia dodać śmietanę, mąkę oraz sok z cytryny.
Całość wymieszać i cały czas mieszając gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Przed podaniem polać nim mięso.
Liczba porcji: 5