Składniki:
- 13 dag mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1/8 l jasnego piwa,
- sól i pieprz do smaku,
- 20 dag młodej cukini,
- 25 dag brokułów,
- 10 dag młodej marchewki,
- 12 niedużych pieczarek,
- 1 średnia cebula,
- Kilka zielonych gałązek pietruszki i melisy,
- sól i świeżo zmielony biały pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Z mąki, żółtek i piwa zrobić ciasto, doprawić solą i pieprzem. Z białek ubić sztywną pianę. Dodać do ciasta. Odstawić na 15 min. Cukinię umyć i pokroić na plastry. Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Jak duże to przekroić na pół. Marchewkę obrać, pieczarki umyć i pozostawić w całości. Cebulę obrać, pokroić w plasterki i podzielić na pierścienie. Marchew, brokuły i cukinię zalać wrzątkiem i chwilę blanszować. Odcedzić. Pieczarki włożyć na chwilę do rozgrzanego tłuszczu. Wyjąć łyżką cedzakową, posolić. Zblanszowane warzywa, grzyby, cebulę oraz gałązki pietruszki i melisy, zanurzać w cieście i piec na złoty kolor w rozgrzanym smalcu. Bardzo dobrze smakują z ostrymi sosami.