Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka zalane piwem

 

Składniki:

  •  1 kg udek z kurczaka
  •  2 łyżki masła lub margaryny
  •  2 1/2 łyżki mąki
  •  1 cebula
  •  butelka (0,33 l) jasnego piwa
  •  5 łyżek śmietany (30 %)
  •  pieprz
  •  sól

Sposób wykonania:

  1. Udka dokładnie umyć po czym natrzeć je solą oraz pieprzem.
    Następnie obtoczyć je w mące i przesmażyć na rozgrzanym maśle.
    Gdy się zarumienią zalać je piwem i dodać jeszcze pokrojoną cebulę.
    Trzymać na małym ogniu około 45 minut.
    Pod koniec duszenia zagęścić sos śmietaną i jeszcze przez chwile podgrzewać.
    Jeśli to konieczne doprawić do smaku.

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *