Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 1 obrana ze skórki cytryna
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 5 dag konserwowych zielonych oliwek bez pestek
- 5 dag migdałów
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Udka dokładnie umyć po czym oprószyć solą oraz pieprzem.
Następnie oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, po czym dodo dać tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek, połączyć.
Powstała marynatą natrzeć udka i wstawić do lodówki na około 2 godziny aby przesiąkły aromatem przypraw.
Po tym czasie przełożyć udka do naczynia żaroodpornego.
Ułożyć obok niego oliwki oraz pokrojone na cząstki cytryny.
Posypać całość migdałami.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 40 minut.
Liczba porcji: 6