Pomysł na soczyste udka z kurczaka w pomarańczowej marynacie. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz: udek z kurczaka, pomarańczy, musztardy.
Składniki:
- 5 udek z kurczaka
- 1 pomarańcza
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 musztardy
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Udka z kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.Dodać do nich oliwę z oliwek, musztardę i sos sojowy.Całość dokładnie wymieszać.Na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą natrzeć udka z kurczaka.Odstawić na co najmniej 3 godziny.Po tym czasie przełożyć udka do rękawa do pieczenia.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut.
Liczba porcji: 5