Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka z kurczaka w pomarańczowej marynacie Ewy

Pomysł na soczyste udka z kurczaka w pomarańczowej marynacie. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz: udek z kurczaka, pomarańczy, musztardy. 
 

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Udka z kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
    Dodać do nich oliwę z oliwek, musztardę i sos sojowy.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem. 
    Powstałą marynatą natrzeć udka z kurczaka.
    Odstawić na co najmniej 3 godziny.
    Po tym czasie przełożyć udka do rękawa do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *