Pyszny, prosty w wykonaniu sos pieczarkowy. Który idealnie nada się jako dodatek do potraw mięsnych. Aby go wykonać potrzebujesz: pieczarek, cebuli, czosnku i śmietany.
Składniki:
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 125 ml śmietany 30%
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.Obraną cebulę posiekać, a obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić cebulę wraz z czosnkiem na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek.Gdy lekko się zeszklą dorzucić pieczarki.Całość przesmażyć , aby większość soku z pieczarek odparowała.Wówczas zalać całość śmietaną.Wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Trzymać na małym ogniu, aż całość zgęstnieje i osiągnie konsystencję sosu.
Liczba porcji: 6