Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka z kurczaka w ostrej marynacie

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • ½ szkl pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki sambalu
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki masła z orzeszków arachidowych
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • sok z ½ cytryny

Sposób wykonania:
Do miseczki wlać ketchup i oliwę z oliwek.
Dodać samabal, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz masło orzechowe.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić jeszcze do smaku sosem sojowym i sokiem z cytryny.
Do powstałej marynaty włożyć udka i wstawić pod przykryciem do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie grillować udka ze wszystkich stron na złoto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *