Składniki:
- 4 jabłka
- 4 łyżeczki konfitury
- garść rodzynków
- garść płatków migdałowych
- ½ szkl orzeszków ziemnych
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki skórki z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
Sposób wykonania:
Jabłka dokładnie oczyścić , nie obierać.
Następie odciąć ogonki i od góry wydrążyć gniazda nasienne.
Natomiast orzeszki zmiksować razem z masłem, wodą, sokiem i skórką z cytryny oraz cukrem.
Powstałą masa napełnić otwory po gniazdach nasiennych , dodając jeszcze do każdego jabłka po łyżce konfitur.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut.
Przed podaniem posypać rodzynkami oraz płatkami migdałowymi zarumienionymi na suchej patelni.