Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone jabłka z konfiturą i orzechami

 

Składniki:

 

  • 4 jabłka
  • 4 łyżeczki konfitury
  • garść rodzynków
  • garść płatków migdałowych
  • ½ szkl orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania:
Jabłka dokładnie oczyścić , nie obierać.
Następie odciąć ogonki i od góry wydrążyć gniazda nasienne.
Natomiast orzeszki zmiksować razem z masłem, wodą, sokiem i skórką z cytryny oraz cukrem.
Powstałą masa napełnić otwory po gniazdach nasiennych , dodając jeszcze do każdego jabłka po łyżce konfitur.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut.
Przed podaniem posypać rodzynkami oraz płatkami migdałowymi zarumienionymi na suchej patelni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *