Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka z kurczaka w marynacie z tequilą

I kolejny przepis na znakomitego grilla. Tym razem udka z kurczaka w roli głównej. Przepis zawiera: udka z kurczaka, tequile i tabasco.
 

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka 
  • 1 kieliszek tequili
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki tabasco
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • sól 
  • pieprz 
 

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miski wlać tequilę, sok z limonki, oliwę z oliwek i tabasco.
    Całość energicznie wymieszać.
    Gdy składniki się połączą dodać jeszcze oregano oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Jeszcze raz przemieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą nasmarować mięso,.
    Marynować kilka godzin.
    Im dłużej będziemy marynować tym lepiej.
    Gotowe udka kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować z obu stron.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *