Sezon na grilla rozpoczęty to nie może zabraknąć przepisu na soczyste żeberka. Lista zakupów: żeberka, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny oraz czosnek.
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
- 4 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 3 gałązki tymianku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie do miski wlać oliwę z oliwek.Dodać do niej ocet balsamiczny.Wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany rozmaryn i tymianek.Całość przemieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.Wstawić je na kilka godzin do lodówki.Zamarynowane kłaść na rozgrzanym ruszcie.Grillować na złoto z obu stron.
Liczba porcji: 4