Pobudź swój apetyty i przygotuj znakomity przepis na udka w pomarańczach. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: udek z kurczaka, pomarańczy miodu i bulionu warzywnego.
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 2 pomarańcze
- 1/2 szkl bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Udka z kurczaka dokładnie oczyści cv i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie z jednej pomarańczy wycisnąć sok.Zaś drugą pokroić na plasterki.Dodać do nich rozmaryn, miód oraz bulion warzywny.Całość dokładnie wymieszać i doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Marynować przez całą noc.Następnego dnia wyjąc mięso z lodówki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny.
Liczba porcji: 4