Masz dziś ochotę na pyszne, soczyste żeberka z grilla? Wypróbuj przepis Maryli. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: żeberek wieprzowych, piwa, oliwy z oliwek, miodu, musztardy i cebuli.
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 300 ml piwa
- 1 szkl oliwy
- 3 łyżki miodu
- 3 cebule
- 1 łyżka musztardy
- 1 ostra papryczka
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na porcję.Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.Dodać do nich miód, musztardę oraz piwo.Całość dokładnie wymieszać.Wówczas wrzucić obraną cebulę drobno posiekaną oraz posiekana papryczkę chilii.Dokładnie wymieszać i powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Następnego dnia kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 4