Składniki:
sos:
Sposób przygotowania:
W miseczce mieszamy składniki sosu. Makaron wrzucamy na dwie minuty do wrzątku, odcedzamy i od razu wrzucamy do gorącego cebulę dymkę.
Wlewamy sos i posypujemy sezamem – możecie go wcześniej uprażyć. Mieszamy i przekładamy do miseczki.
Można jak to w przepisie Nigella podała odstawić na pół godziny by smaki się przegryzły, ale ja niestety nie mogłam się oprzeć i od razu wszystko zjadłam.
Ten przepis pochodzi z książki Nigelli "Lato w kuchni przez okrągły rok" z tą różnicą, ze tam jest makaron sobą, a ja zrobiłam z makaronem u-dong.
To połączenie słodyczy miodu z kwaśnym smakiem octu i sosem sojowym. Inne, smaczne i proste – tak najłatwiej określić tą potrawę.
Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Ewelosa