Skład:
na ciasto – po:
- 8 jaj
- łyżek cukru i maki
inne składniki: 20dkg cukru - 10dkg kakao
- 20dkg rumu
- 10dkg dżemu morelowego
- 20dkg bitej śmietany
- owoce z kompotu lub smażone czy osaczone z konfitury
Sposób wykonania
Zrobić ciasto biszkoptowe i podzielić na połowę. Jedna połowę upiec w tortownicy, a druga połowę podzielić znów na pół. Do jednej polowy dodać kakao i dobrze połączyć. Następnie nakładać do tortownicy po łyżce ciasta na przemian, raz białe, raz kakaowe i po upieczeniu będzie efektowny biszkopt marmurkowy.
Pierwszy (biały) biszkopt przeciąć poziomo i dolny krążek posmarować dżemem, na to nałożyć marmurkowy biszkopt, który uprzednio należy nakropić rumem rozcieńczonym z woda tak, aby ten krąg był mokry. Można znów przełożyć małą ilością dżemu i na to ułożyć druga cześć białego biszkoptu. Lekko obciążyć deseczka, aby się wyrównało i sprasowało, odstawić na chwile. Na wierzchu tortu ułożyć owoce z kompotu (jabłka, gruszki, brzoskwinie) lub z konfitury, pokropić jeszcze rumem i wstawić do lodówki na jakiś czas. Ochłodzony tort pokryć bita śmietaną i podawać. Anerite.