Składniki:
- Na ciasto:
– 40 dag mąki
– 25 dag margaryny
– 25 dag cukru
– 5 żółtek
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– czubata łyżka mąki ziemniaczanej
– olejek rumowy
na krem:
– kostka masła
– 2 szklanki mleka
– 20 dag cukru
– 2 czubate łyżki mąki
– 5 żółtek
– olejek rumowy
Wykonanie:
Ciasta:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku.
Do utartej masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, starannie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie równe części i kolejno upiec w tej samej formie.
Przygotować krem:
Cukier, mąkę i żółtka wymieszać z małą ilością zimnego mleka.
Następnie wlać cienkim strumieniem, cały czas mieszając, do pozostałego, wrzącego mleka.
Gotować przez chwilę na małym ogniu, nadal mieszając.
Ostudzony budyń utrzeć z masłem i aromatem.
Po wystygnięciu ciasta, przełożyć je kremem, polukrować i udekorować.
1 comment for “Pychotka :)”