Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śliwki ala korniszony

Skład:

  • 2 kg węgierek
  • 1/2 kg cukru
  • 3/4 litra octu 6%
  • 2 listki laurowe
  • 10 ziarnek ziela angielskiego
  • 5 ziarnek pieprzu
  • 5 goździków szczypta imbiru sól

Sposób wykonania:
Zagotować ocet z cukrem, solą i korzeniami. Umyte i wytarte do sucha śliwki nakłuć kilka razy szpilka., zalać ciepłym roztworem i zostawić na noc w szklanym lub porcelanowym naczyniu. Następnego dnia odlać płyn, zagotować i gorącym zalać śliwki.
Po kilku godzinach znów odlać płyn, zagotować i do wrzącego wrzucić śliwki, zagotować na małym ogniu, bo na większym popękają.
Ostudzić, zimna marynatę nałożyć do wyparzonych słoików z zakrętkami lub obwiązać celofanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *