Składniki:
- 12 jajek
- 50 dkg pieczarek
- 2 cebule
- 10 dkg żółtego tartego sera
- ½ szklanki gęstej śmietany
- oliwa
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki oczyścić, drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na nim cebulę, dodać pieczarki i dusić do momentu aż płyn odparuje. Jajka rozmieszać za pomocą miksera, przyprawić i usmażyć z nich 3 omlety. Każdy z omletów posypać żółtym serem, posiekaną natką pietruszki, rozłożyć pieczarkowy farsz. Przykryć drugim omletem, podobnie go porywając serem i pieczarkami, przykryć trzecim omletem posypując go resztą sera i natki pietruszki. „Tort” zapiec w piekarniku aż ser się nie rozpuści i lekko przyrumieni.