Składniki:
Biszkopt:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 14 łyżek cukru
- 9 łyżek mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 4,5 łyżeczki wody
- 2 łyżeczki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 2 szklanki mleka
- 250g margaryny
- 7 łyżek cukru
- 30g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki mąki pszennej
- 1 łyżeczka kakao
- 0,5 op. cukru wanilinowego
Sposób przyrządzenia:
Biszkopt: Jajka dokładnie ubić z cukrem. Dodać mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek, kakao, i wodę, wymieszać. Piec w tortownicy w kształcie misia w temp. 180 stopni C przez 30 minut.
Krem: Odlać 0,5 szklanki mleka, rozpuścić w nim mąki i cukier wanilinowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem wlewając rozpuszczone składniki, ostudzić. Margarynę utrzeć, dodając po łyżce ostudzonego budyniu.
Tort miś: Upieczony biszkopt przeciąć wzdłuż i posmarować kremem. Udekorować według uznania.