Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort miś

Składniki:
Biszkopt:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 14 łyżek cukru
  • 9 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 4,5 łyżeczki wody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 250g margaryny
  • 7 łyżek cukru
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 0,5 op. cukru wanilinowego

Sposób przyrządzenia:
Biszkopt: Jajka dokładnie ubić z cukrem. Dodać mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek, kakao, i wodę, wymieszać. Piec w tortownicy w kształcie misia w temp. 180 stopni C przez 30 minut.
Krem: Odlać 0,5 szklanki mleka, rozpuścić w nim mąki i cukier wanilinowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem wlewając rozpuszczone składniki, ostudzić. Margarynę utrzeć, dodając po łyżce ostudzonego budyniu.
Tort miś: Upieczony biszkopt przeciąć wzdłuż i posmarować kremem. Udekorować według uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *