Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sękacz pieczony na rożnie

Składniki:

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej
  • 1,75 szklanki cukru pudru
  • 300g masła
  • 150g mąki ziemniaczanej
  • 12 jajek
  • 2 łyżki cukru wanilinowego

Sposób przyrządzenia:
Oddzielić białka od żółtek. Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem, dodając kolejno żółtka. Wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz cukrem wanilinowym. Połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Drewniany drążek polać cienką warstwą ciasta. Powoli obracać nad małym ogniem, tak by powstały ciemne i jasne warstwy ciasta sękacz można też upiec w tortownicy wyłożonej pergaminem. Piec ok. 5b minut w temp. 160 stopni C. Pozostałe ciasto wylewać cienkimi warstwami i piec.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *