Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka cukru
- 0,75 szklanki mąki tortowej
- 4 jajka
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki octu
Masa:
- 1000g jabłek
- 2 op. galaretki truskawkowej
Sposób przyrządzania:
Ciasto: Białka ubić z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem, wlać do białek, zmiksować. Wsypać mąkę i budyń, lekko wymieszać. Ciasto wylać na blachę. Piec 30 minut w temp. 180 stopni C.
Masa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć. Do gorących jabłek wsypać galaretki, wymieszać.
Rolada z masą jabłkową: Ciasto zrolować. Ostudzone ciasto rozwinąć, posmarować zimną masą i ponownie zrolować. Dowolnie udekorować.