Składniki:
Ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 250g miodu
- 100g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Lukier:
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 3 białka
Ponadto:
- mak
- wiórki kokosowe
- barwniki spożywcze
Sposób przyrządzania:
Ciasto: Miód, cukier oraz masło wymieszać i zagotować. Dodać przyprawę do pierników, stale mieszając schłodzić. Przesianą mąkę połączyć z kakao, jajkiem i masą. Wyrobić gęste ciasto, pozostawić na noc pod przykryciem. Przygotować z kartonika foremki ścianę przednią o wymiarach ok. 7,5:11cm z wyciętym oknem o wymiarach ok. 2:2cm i drzwi o wymiarach ok. 3:2cm, tylną z dwoma oknami wymiary takie same jak ściana przednia i dwie boczna 7,5:7cm z 1 oknem z trójkątem o wysokości 4cm i podstawie 7cm i dach dwa prostokąty 13,5:7,5cm, ludzika, choinkę, spód itp. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,3cm i powycinać odpowiednie elementy domku. Piec ok. 15 minut w temp. 200`C.Upieczone elementy dekorować według uznania.
Lukier: Białka ubić, dodać cukier i miksować aż powstanie biały, jednolity likier. Lukier można połączyć z barwnikami spożywczymi.
Pomalowane części domku pozostawić do zastygnięcia na kilka godzin, a następnie skleić za pomocą gęstego lukru w następujący sposób, na krawędzie wszystkich ścian za pomocą tuby wycisnąć warstwę gęstego lukru. Skleić wszystkie ściany i pozostawić do zastygnięcia na ok. 2 godziny, a następnie nałożyć dach i pozostawić do zastygnięcia. Domek posypać wiórkami kokosowymi, a spód makiem.