Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort malinowo-śmietankowy

Składniki:


Biszkopt:
• 1 szklanka mąki
• 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
• 2/3 szklanki cukru
• 6 jajek
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• tłuszcz i bułka tarta do formy

Masa:
• 50 g płatków migdałowych
• 1 łyżka żelatyny
• 250 g sera białego podwójnie mielonego
• skórka z 1/2 cytryny
• 3 łyżki syropu lub miodu
• cukier waniliowy
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 szklanki śmietany kremówki
• 3 łyżki cukru pudru
• 600 g malin
• 4 łyżki konfitur malinowych
• zapach malinowy
• garść posiekanych pistacji

Sposób przyrządzenia:
Przygotować ciasto:
obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchna masę. Białka ze szczypta soli ubić na sztywna pianę, dodać do żółtek. Delikatnie wsypać mąkę. wymieszać. Dno formy o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Ciasto wyłożyć do formy, wygładzić. Piec przez 30 min w temp. 180°C. Wyjąć z piekarnika, studzić 10 min. wyjąć z formy, odstawić na 6 godz.

Przygotować masę:
żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody. Migdały uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Ser wymieszać ze skórką cytrynową, syropem i cukrem waniliowym. Śmietanę ubić na sztywno, 1/5 dodać do sera. Sok cytrynowy wymieszać z 2 łyżkami wody, wlać do żelatyny, podgrzewać. aż żelatyna się rozpuści. 1/2 żelatyny dodać do sera, resztę do śmietany, wymieszać. Maliny przebrać, jeśli trzeba opłukać, osuszyć. Z połowy zrobić puree, dodać cukier puder, połączyć z 2/3 bitej śmietany. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Zapach malinowy dodać do konfitur, wymieszać, 1/2 posmarować spód tortu. Przykryć drugim blatem. posmarować pozostałą konfiturą. Ser wyłożyć na drugi blat, przykryć trzecim, lekko docisnąć. Wierzch i boki tortu posmarować śmietaną malinową. Boki ozdobić migdałami, na wierzchu ułożyć maliny. udekorować rozetkami bitej śmietany i orzeszkami pistacjowymi. Schłodzić w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *