Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Torcik z konfiturą śliwkową

Składniki:

  • kostka masła
  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • 1 ½ szkl. mąki
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • konfitury śliwkowe
  • 4 białka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • tłuszcz do formy

Sposób wykonania:

  1. Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka, mąkę oraz szczyptę soli.
    Całość dokładnie wyrobić.
    Powstałe ciasto owinąć w folie aluminiową iw stawić do lodówki na 1 godzinę.
    Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno okragłej  formy wysmarowanej tłuszczem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut.
    Po upieczeniu ciasto posmarować konfiturą i całość udekorować kleksami bitej śmietany.
    Ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i piec około 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *