Składniki:
- kostka masła
- 2/3 szkl. cukru pudru
- 1 ½ szkl. mąki
- 4 żółtka
- szczypta soli
- konfitury śliwkowe
- 4 białka
- 1 szkl. cukru pudru
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
- Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka, mąkę oraz szczyptę soli.
Całość dokładnie wyrobić.
Powstałe ciasto owinąć w folie aluminiową iw stawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno okragłej formy wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut.
Po upieczeniu ciasto posmarować konfiturą i całość udekorować kleksami bitej śmietany.
Ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i piec około 30 minut.