Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szarlotka domowa

Składniki;

  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • kostka masła
  • 2 łyczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • smażone jabłka
  • szczypta cynamonu
  • gruby cukier
  • tłuszcz do formy

Sposób wykonania:

  1. Masło posieka razem z mąką po czym dodać żółtka, jajka oraz cukier puder.
    Całość dokładnie wyrobić po czym uformować w kule, owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    Po tym czasie 3/5 ciasta wyłożyć na dnie formy wsmarowanej tłuszczem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut.
    Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i rozsmarować na nim jabłka, które posypać cynamonem.
    Resztę ciasta rozłożyć na wierzchu ciasta.
    Posypać jeszcze cukrem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 30 minut.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *