Składniki;
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- kostka masła
- 2 łyczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 żółtka
- smażone jabłka
- szczypta cynamonu
- gruby cukier
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
- Masło posieka razem z mąką po czym dodać żółtka, jajka oraz cukier puder.
Całość dokładnie wyrobić po czym uformować w kule, owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie 3/5 ciasta wyłożyć na dnie formy wsmarowanej tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i rozsmarować na nim jabłka, które posypać cynamonem.
Resztę ciasta rozłożyć na wierzchu ciasta.
Posypać jeszcze cukrem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 30 minut.