Składniki:
ciasto
• 5 jajek
• 1 szklanka cukru
• 1 szklanka mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżka margaryny
• 1 łyżka tartej bułki
nadzienie
• 2 białka
• 1 szklanka śmietany kremówki
• 3 łyżki cukru
• 150 ml jogurtu waniliowego
• 1 mała kiść jasnych winogron
• 4 gruszki
• 3 łyżeczki żelatyny
• 1 opakowanie zielonej galaretki
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek, po czym ubić z cukrem. Następnie dodać żółtka, zmiksować.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do masy, delikatnie wymieszać. Tortownicę natłuścić, wysypać tartą bułką, wlać ciasto. Piec 30 minut w temperaturze 180ºC. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Gruszki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Winogrona umyć. Śmietanę ubić.
Białka ubić z cukrem. Żelatynę, śmietanę i pianę, kawałki gruszek oraz 1/3 ciemnych winogron dodać do jogurtu, wymieszać.
Biszkopt przekroić na dwa placki, każdy nasączyć 2 łyżkami galaretki. Spód ułożyć w tortownicy, wyłożyć krem, wyrównać. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Na kremie ułożyć drugi placek, rozłożyć winogrona, zalać tężejącą galaretką i wstawić na 30 minut do lodówki.
Gotowy torcik podzielić na porcje.
1 comment for “Torcik winogronowo-gruszkowy”