Składniki:
- 800 g jabłek
- 100 g cukru kryształu
- 100 g mielonych migdałów
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 8 jajek
- 250 g czerstwego ciasta drożdżowego
- 1 szkl. mleka
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- masło
- opakowanie kremu karpatka
- kilka orzechów włoskich
Sposób wykonania:
- Obrane jabłka zetrzeć na tarce po czym dodać do nich cukier i poddusić na małym ogniu.
Gdy staną się szkliste zdjąć z ognia i ostudzić, wówczas zalać je ciepłym mlekiem.
Następnie masło zmiksować z dodatkiem cukru pudru po czym dodać żółtka.
Całość mieszać dodać stopniowo jajka.
N koniec dodać białka ubite na sztywnej piane oraz migdały i skórkę pomarańczową delikatnie połączyć.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i upiec na rumiano.
W między czasie krem przygotować według opisu na opakowaniu i przełożyć. nim ciasto po upieczeniu.
Wierzch posypać posiekanymi orzechami oraz skórką pomarańczową.