Ciasto:
- ¼ kostki masła
- 3 jajka
- ¾ szkl. mleka
- 9 łyżek cukru pudru
- 1 szkl. mąki
- płaska łyżeczką proszku do pieczenia
Masa:
- 300 g truskawek
- kieliszek likieru amaretto
- sok z cytryny
- 4 łyżki cukru pudru
- 250 g serka homogenizowanego
- ½ szkl. jogurtu naturalnego
Sposób wykonania:
Do mleka wbić jajka, 4 łyżki cukru pudru, mąkę oraz proszek do pieczenia.
Całość dokładnie wymieszać i stopniowo dodawać masło.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem pergaminowym.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 30 minut.
W między czasie amaretto wymieszać z sokiem z cytryny oraz łyżkę cukru.
Następnie dodać serek wmieszany z jogurtem i resztą cukru, połączyć.
Po upieczeniu rozsmarować masę na cieście i rozłożyć truskawki przekrojone na połówki.