Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto truskawkowo-jogurtowe

Ciasto:

 

  • ¼ kostki masła
  • 3 jajka
  • ¾ szkl. mleka
  • 9 łyżek cukru pudru
  • 1 szkl. mąki
  • płaska łyżeczką proszku do pieczenia

     

    Masa:

  • 300 g truskawek
  • kieliszek likieru amaretto
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka homogenizowanego
  • ½ szkl. jogurtu naturalnego

 

 

Sposób wykonania:
Do mleka wbić jajka, 4 łyżki cukru pudru, mąkę oraz proszek do pieczenia.
Całość dokładnie  wymieszać i stopniowo dodawać masło.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem pergaminowym.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 30 minut.
W między czasie amaretto wymieszać z sokiem z cytryny oraz łyżkę cukru.
Następnie dodać serek wmieszany z jogurtem i resztą cukru, połączyć.
Po upieczeniu rozsmarować masę na cieście i rozłożyć truskawki przekrojone na połówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *