Składniki:
- 25 dag świeżego tofu
- 1 por
- 2 plastry ananasa
- 1 jajko
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- olej arachidowy
Sos;
- 4 łyżki bulionu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka białego octu
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta glutaminianu sodu
Sposób wykonania:
Wino wymieszać z jajkami, mąką, solą oraz pieprzem.
Do powstałej marynaty włożyć tofu pokrojone w kostkę, odstawić na 15 minut.
W między czasie składniki podane na sos dokładnie ze sobą wymieszać.
następnie rozgrzać olej i smażyć na nim tofu około 3 minut nie przerywając mieszania.
Po tym czasie tofu wyjąć a do patelni wrzucić pokrojonego pora i ananasa.
Wymieszać, wlać sos i pogotować minutę po czym ponownie włożyć tofu.
Smażyć ostatnią minutę cały czas mieszając.