Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tofu z ananasem

Składniki:

  • 25 dag świeżego tofu
  • 1 por
  • 2 plastry ananasa
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • olej arachidowy

    Sos;

  • 4 łyżki bulionu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka białego octu
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta glutaminianu sodu

    Sposób wykonania:
    Wino wymieszać z jajkami, mąką, solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty włożyć tofu pokrojone w kostkę, odstawić na 15 minut.
    W między czasie składniki podane na sos dokładnie ze sobą wymieszać.
    następnie rozgrzać olej i smażyć na nim tofu około 3 minut nie przerywając mieszania.
    Po tym czasie tofu wyjąć a do patelni wrzucić pokrojonego pora i ananasa.
    Wymieszać, wlać sos i pogotować minutę po czym ponownie włożyć tofu.
    Smażyć ostatnią minutę cały czas mieszając.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *