Składniki:
- 1 litr podartych w palcach zielonych sałat
- 25 dkg szynki pokrojonej w kostkę
- 4 ugotowane na twardo jajka pokrojone w kostkę
- 2 dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę
- 1 papryka o wydłużonych strąkach pokrojona w kostkę
- 1 pęczek rzodkiewki pokrojonej w ćwiartki
- 25 dkg groszku konserwowego
- 1 szklanka pokrojonej i zamarynowanej w occie winnym cebuli
Dresing:
- 1 szklanka majonezu
- 1 szklanka maślanki
- ¼ szklanki musztardy miodowej
- 1 łyżeczka sosu do sałatek w proszku
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
Sposób przyrządzenia:
W szklanej salaterce układać kolejno warstwami składniki sałatki tak dobierając kolory aby kolejne warstwy wyraźnie się różniły. W miseczce dokładnie wymieszać składniki dresingu, polać nim sałatkę. Schłodzić przed podaniem.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: domonikab