Składniki:
- 20 g mąki
- 12 dag masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 2 łyżki wody
- tłuszcz
- 15 dag gorzkiej polewy
- 75 dag truskawek
- 1 opakowanie galaretki z porzeczek
- 10 dag bezów
- sucha fasola
Sposób wykonania:
- Masło posiekać razem z mąką po czym wbić żółtko, dodać cukier puder, szczyptę soli i 2 łyżki wody.
Całość dokładnie zagnieść aby powstało gładkie ciasto, które owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 30 min.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na formy do tart wysmarowanej tłuszczem.
Przykryć ciasto pergaminem i położyć na nim fasolę aby go obciążyła.
Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 20-25 min.
Na upieczone tarcie rozłożyć truskawki, które zalać rozpuszczoną galaretką i posypać pokruszonymi bezami.Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Ewelina M