Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- ½ kostki masła
- 1 żółtko
- łyżka zimnej wody
- sól, pieprz
- tłuszcz do posmarowania formy
Nadzienie:
- oliwki bez pestek
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka masła
- tarty żółty ser
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę dodać czosnek i pozostałe składniki farszu, poddusić, wlać śmietanę, przyprawić.
Mąkę przesiać. Z mąki, masła, żółtka, przypraw i wody szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiekać 10 minut piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Na podpieczonym spodzie rozłożyć równomiernie farsz, posypać serem. Piec 25 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.