Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tarta kalabryjska

Składniki:   
Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • ½ kostki masła
  • 1 żółtko
  • łyżka zimnej wody
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do posmarowania formy

Nadzienie:

  • oliwki bez pestek
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • tarty żółty ser
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę dodać czosnek i pozostałe składniki farszu, poddusić, wlać śmietanę, przyprawić.
Mąkę przesiać. Z mąki, masła, żółtka, przypraw i wody szybko zagnieść  ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce.  Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiekać 10 minut  piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Na podpieczonym spodzie rozłożyć równomiernie farsz, posypać serem. Piec  25 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *