Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Tym razem przepis na tapenadę pomysłu Kingi. Lista zakupów: zielone oliwki, oliwa z oliwek, czosnek, natka pietruszki i ocet balsamiczny.
Składniki:
- 150 g zielonych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1/2 ostrej papryczki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Oliwki odsączyć z zalewy i wrzucic je do blendera.
Dodać do nich obrane ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki oraz ostra papryczkę.
Zalać całość oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
Dodać jeszcze sól i pieprz do smaku.
Całość dokładnie zmiksować na gładką, jednolitą pastę.
Gdyby wyszła za gęsta można dodać jeszcze odrobinę oliwy z oliwek.
Liczba porcji: 6