Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Budyń waniliowy z truskawkami Agnieszki

Wykonanie samodzielnie domowego budyniu nie jest wcale takie trudne. Wykonaj ten przepis a sam zobaczysz. Przepis zawiera: mleko, żółtka, masło, mąkę oraz truskawki do podania.

Składniki:

  • 1 szkl truskawek
  • 400 ml mleka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

Sposób wykonania:

  1. 1 szkl mleka odlać  a resztę wlać do rondelka.
    Dodać masło oraz cukier waniliowy.
    Cały czas mieszając trzymać na małym ogniu, aż mleko się zagotuję.
    Wówczas do pozostałego mleka dodać żółtka oraz mąkę kukurydzianą.
    Dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki z mąki i przelać całość do rondelka z gotującym się mlekiem.Energicznie mieszając trzymać na ogniu, aż powstanie gęsty, jednolity budyń.
    Gotowy przelać go do salaterek,.
    Następnie truskawki dokładnie oczyścić, odrywając zielone szypułki ii pokroić je na mniejsze kawałki.
    Udekorować nimi budyń przed podaniem.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *