Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sztuka mięsa ( z rosołu)

Jak to zrobić? – Ugotować na wołowinie rosół. Gdy wołowina będzie dochodzić, w tym samym rosole ugotować ziemniaki. Miękką wołowinę wyjąć z rosołu, odsączyć, ułożyć na półmisku i ugarnirować ziemniakami z rosołu, całość posypać drobno siekaną natką pietruszki.
Przygotuj na sos chrzanowy:

  • 2-3 łyżki śmietany
  • 3 dekagramy masła
  • 2 dekagramy mąki
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 żółtko
  • 1/4 litra rosołu
  • 1 szklankę świeżo utartego chrzanu.

Jak zrobić sos chrzanowy? – Przygotować białą zasmażkę z masła i 1 łyżki mąki, rozprowadzić rosołem, dodać utarty chrzan, posolić, wycisnąć sok z cytryn, dodać do sosu, wsypać cukier, zagotować ciągle mieszając, dodać śmietanę roztrzepaną z żółtkiem, wymieszać, zdjąć z ognia, przelać do sosjerki.
Podawać z zieloną sałatą lub świeżą ćwikłą.

wg Brata Antoniego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *