Jak to zrobić? – Ugotować na wołowinie rosół. Gdy wołowina będzie dochodzić, w tym samym rosole ugotować ziemniaki. Miękką wołowinę wyjąć z rosołu, odsączyć, ułożyć na półmisku i ugarnirować ziemniakami z rosołu, całość posypać drobno siekaną natką pietruszki.
Przygotuj na sos chrzanowy:
- 2-3 łyżki śmietany
- 3 dekagramy masła
- 2 dekagramy mąki
- 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 żółtko
- 1/4 litra rosołu
- 1 szklankę świeżo utartego chrzanu.
Jak zrobić sos chrzanowy? – Przygotować białą zasmażkę z masła i 1 łyżki mąki, rozprowadzić rosołem, dodać utarty chrzan, posolić, wycisnąć sok z cytryn, dodać do sosu, wsypać cukier, zagotować ciągle mieszając, dodać śmietanę roztrzepaną z żółtkiem, wymieszać, zdjąć z ognia, przelać do sosjerki.
Podawać z zieloną sałatą lub świeżą ćwikłą.
wg Brata Antoniego